Što se dogodilo u HS Produktu? Neslužbeno: čuveni inovator i suvlasnik firme slučajno propucao sebe i Amerikanca

Sudeći prema policijskom priopćenju, oružjem je rukovao 76-godišnji Vuković

19.6.2009., Karlovac - Marko Vukovic, suvlasnik tvrtke HS Produkt sa puskom VHS koju proizvodi tvrtka HS Produkt. Zeljko Pavlin, direktor HS Produkta, Ivan Zabcic, suvlasnik tvrtke HS Produkt.rPhoto: Kristina Stedul Fabac/Vecernji list
FOTO: Kristina Stedul Fabac/Vecernji list

U incidentu u tvornici oružja HS Produkt u Karlovcu ozlijeđen je Marko Vuković, inovator, glavni inženjer i jedan od suvlasnika te karlovačke tvrtke, neslužbeno je potvrđeno novinaru Jutarnjeg lista Mariju Pušiću. Osim Vukovića, ozlijeđen je i 57-godišnji državljanin SAD-a, no zasad nije poznato radi li se o nekom od poslovnih partnera tvrtke, ili je riječ o nekom od Vukovićevih prijatelja.

Iz policije su ranije objavili kako su poslije 11.30 sati zaprimili dojavu da je na streljani u krugu tvrtke “prilikom prezentacije oružja došlo do samoranjavanja 76-godišnjaka, a pritom i propucavanja dlana 57-godišnjeg državljanina SAD-a”. Sudeći prema policijskom priopćenju, oružjem je rukovao 76-godišnji Vuković.

Incident tijekom ispitivanja oružja

Iako u policiji koriste termin “prezentacija” oružja, direktor HS Produkta Željko Pavlin Jutarnjem je kazao da se radilo o “ispitivanju i isprobavanju novog prototipa oružja”.

“Prilikom ispitivanja i isprobavanja novog prototipa oružja došlo je do opaljenja, pri čemu su lakše ozlijeđene dvije osobe. Osobe su podvrgnute zdravstvenom pregledu, te su nakon obrade puštene kući. Riječ je o lakšim ozljedama. U tijeku je policijski očevid te radi toga ne možemo davati daljnje izjave, sve dok očevid ne bude gotov”, kazao je.

Konstruktor HS-ovog oružja

Ravnateljica karlovačke bolnice, dr. Ivana Kovačić, gdje su Vuković i državljanin SAD-a odvezeni nakon incidenta, kazala je kako je jedna osoba nakon previjanja puštena na kućnu njegu, a druga ima ozljede šake te je još u obradi.

Marko Vuković slovi za jednog od najvećih hrvatskih inovatora. Taj diplomirani inženjer strojarstva je konstruktor praktički svih tipova naoružanja koje je proizveo HS produkt, a radi se o milijunima komada oružja, pištolja i jurišnih pušaka.

U poslovnom partnerstvu je s Ivanom Žabčićem od 1991. godine, kada su pokrenuli pogon, prvo u Ozlju, a onda ga preselili u Karlovac.