Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

KUHALE SMO

U redakciji smo radile jaja Benedikt. Zdrav i ukusan doručak koji je dosta dobro ispao

U redakciji smo radile najpopularniji doručak – jaja Benedikt. Napravile smo vlastiti Holandez umak i ispalo je dosta dobro

Bez obzira na to što se svako malo mijenjaju priče i pravila o tome što je za nas zdravo, a što nije, mi i dalje vjerujemo u onu staru. Jaja za doručak dobra su ideja. Zato što nam često dosade ona klasična jaja na oko ili kajgane, počele smo gledati kako se radi vjerojatno najpopularniji doručak na svijetu – jaja Benedikt sa Holandez umakom. Odlučile smo napraviti taj doručak u redakciji.

Da bi napravile ovaj recept, istražile smo nekoliko videa na internetu koji su nam pokazali kako postoji više načina da se pripremi Holdandez umak, a i da se poširaju jaja. Odlučile smo isprobati one koji su nam se činili najbizarniji, kao što je izrada umaka u staklenci, a poširanje jaja u plastičnoj foliji.

Za recept vam je potrebno:

  • 3 žumanjka
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 200 grama maslaca
  • dva peciva (prerezana na pola)
  • 4 šnite šunke
  • začinsko bilje

Kako pripremate?

Prvo bi bilo najbolje da pripremite Holandez umak, nama se to činilo najviše komplicirano. Prvo u posudi razdvojite tri žumanjka od bjelanjka dok maslac topite na tavici. U nekim receptima ga tope na pari, pa možete i tako. Kada se potpuno otopi pomiješajte ga sa žumanjcima i malo soli. Miješajte pjenjačom. Tada ugrijte staklenku (u vrućoj vodi ili pećnici) i u to ulijte Holandez umak.

U međuvremenu u veći lonac stavite kuhati vodu pa staklenku stavite usred lonca. Svako malo protresite staklenku i njen sadržaj, a slobodno možete i miješati pjenjačom dok se kuha. U nekim videima uopće ne stavljaju umak na kuhanje, ali smo mi ipak htjele biti sigurne. Kad zaključite da vam je umak dosta kremast, prebacite ga u zdjelicu jer će vam se u staklenci primiti.

Na tavi na kojoj ste topile maslac stavite prerezano pecivo. Mi smo u ovom slučaju koristile kajzericu, ali možete bilo koje pecivo ili tost. Prepržite dok se ne zarumeni. Na tavici tada prepržite i šunku.

Poširana jaja možete raditi na nekoliko načina, a mi smo odlučile isprobati ovaj bizaran način u plastičnoj foliji. U zdjelicu stavite prijanjajuću foliju pa u to razbijte jaje. Podignite i zamotajte na vrhu i takvu stavite u vodu koja ključa.

Drugi način je da jaje razbijete u šalicu ili zdjelicu pa onda polako spuštate u vodu. Važno je da bude polako spušteno u vodu da se ne raspadne. Kada postane potpuno bijelo znači da je gotovo. Ovo iz folije se malo teže izvlači jer ga treba odlijepiti, a ovo slobodno primite malo širom žlicom da se ne raspadne.

Slažete tako da prvo ide prepečeno pecivo, šunka i onda jaje. Na to prelijte Holandez umak i posipajte s malo začinskog bilja po želji.

Više s weba