Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

Jako fino

Edita Šimić s divnog bloga Kuživancija dala nam je svoja tri recepta za vikend. Jednostavni su

Edita Šimić hrvatska je food blogerica s adresom u Berlinu. Podijelila je s nama svoje tri preporuke za vikend

Edita Šimić stoji iza bloga Kuživancija, a poznata je po svojim ukusnim i iznimno jednostavnim receptima. Od slanog do slatkog, Edita priprema hranu u usuđujemo se reći, jednoj od najljepših kuhinja u Berlinu. Za ovaj vikend predlaže vam svoja tri jela, svi detalji slijede u  nastavku:

Juha od brokule, jabuke i celera

Sastojci:

1 mala glavica brokule
2 manje jabuke
4-6 manjih stabljiki celera
1 luk
2 režnja češnjaka
Komadić đumbira (veličina male žličice)
3 šake smeđe riže ili kvinoje
800 ml vode
1 žlica ghee maslaca (ili običnog)
Himalajska sol
Svježe mljeveni crni papar
Maslinovo ulje

Priprema:

U posebnu teću stavite kuhati smeđu rižu (ili kvinoju) prateći upute na pakiranju.

Jabuku ogulite i prepolovite. Brokulu narežite na cvjetove. U vodu stavite jabuku, stabljike celera, luk, češnjak i đumbir. Nakon što voda provrije, kuhajte sve još 10 minuta na srednje jakog vatri. Zatim dodajte brokulu i neka se još sve kuha nekoliko minuta dok brokula ne omekša. Ja se osobno volim malo prekuhati jer mi tako bolje padne na želudac.

Nakon toga pola cvjetova brokule izvadite, smjesi dodajte maslac i sol smiksajte u blenderu. Cvjetove brokule koji su ostali grubo narežite.

Juhi dodajte rižu i brokulu te poslužite dodajući papar i nekoliko kapi maslinovog ulja.

Zelena Shakshuka

Sastojci:

4 žlice maslinovog ulja
1 poriluk (svijetli dio narezati na tanje krugove)
1 manji luk (nasjeckati na polumjesece)
1 režanj češnjaka (sitno nasjeckati)
150 g – 200 g blitve (narezati na tanje trakice)
Cvijet soli

Za zeleni umak:

20 g peršina (krupno nasjeckati zajedno s peteljkama)
20 g korijandera (krupno nasjeckati zajedno s peteljkama)
1 serrano chili (ili cayenne papar)
2 manja lista blitve
30 g maslinovog ulja
50 g vode
Prstohvat soli
4 jaja

Priprema:

U blenderu smiksajte peršin, korijander, chili, 2 lista blitve, ulje, vodu te dodajte sol. Ostavite sa strane. U široj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, poriluk, češnjak i prstohvat soli. Sve pirjajte dok sastojci ne postanu prozirni bez da vam potamne.

Dodajte narezanu blitvu, smanjite vatru te sve miješajte dok blitva ne uvene. Zatim dodajte zeleni umak, sve promiješajte, napravite žlicom 4 manje rupe. U svaku rupu razbijte po 1 jaje te teću obvezno poklopite. Sve kuhajte na srednje jakog vatri do 3 minute.

Kada su jaja poširana još ih malo posolite.

Bananko Kruščići

Sastojci:

100 g zobenih pahuljica
2 veće zrele banane
50 g tamne čokolade
Prstohvat soli
1 ravna žličica sode bikarbone

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Kalup za muffine premažite kokosovim uljem.

Zobene pahuljice smiksajte u blenderu do teksture brašna. Prebacite ih u posudu, dodajte sol i sodu bikarbonu. Dobro sve promiješajte.

Banane zgnječite. Čokoladu sitno nasjeckajte. Sve dodajte pahuljicama i žlicom dobro promiješajte dok ne dobijete glatku, kompaktnu smjesu. Za svaki kruščić odvojite otprilike 2/3 velike žlice. Ukupno biste trebali dobiti 9 komada.

Kruščiće pecite oko 13 minuta.