Špijunski skandal u Varšavi. Uoči hitne sjednice Tuskove vlade u sali za sastanke našli bubice za prisluškivanje

Poljska vlada danas održava sastanak izvan glavnog grada, u uredima šleske pokrajine u Katowicama

Polish Prime Minister Donald Tusk addresses a joint press conference with the Danish prime minister following talks in Warsaw, Poland on April 15, 2024. (Photo by Sergei GAPON / AFP)
FOTO: AFP

Sigurnosne službe otkrile su uređaje za prisluškivanje u dvorani u kojoj je poljska vlada danas trebala održati izvanredni sastanak. Kabinet vlade, koji se inače sastaje u glavnom gradu Varšavi, danas će se okupiti u Katowicama, gradu na jugu zemlje. Tamo je premijer Donald Tusk trebao održati govor na Europskom ekonomskom kongresu (EEC), zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Jacek Dobrzyński, glasnogovornik poljskih sigurnosnih službi, jutros je objavio da je Državna služba za zaštitu (SOP) “otkrila i demontirala uređaje koji bi se mogli koristiti za prisluškivanje u prostoriji”, smještenoj u uredima administracije šleske pokrajine. Dobrzyński je dodao kako službe “provode daljnje aktivnosti po ovom pitanju”, ali nije otkrio koliko je prislušnih uređaja pronađeno, niti kakvog su tipa.

Uređaji otkriveni tijekom uobičajene pretrage

U intervjuu za portal Onet, Dobrzyński je rekao da su uređaji otkriveni tijekom “standardne pretrage” koja se odvija kad god visoki dužnosnici imaju sastanke. “Istraga će pokazati tko je postavio te uređaje i čemu su oni trebali služiti”, dodaje glasnogovornik.

Glasnogovornik SOP-a, Bogusław Piórkowski, rekao je za isti portal da su uređaji za prisluškivanje predani Agenciji za unutarnju sigurnost (ABW).

Tuskov govor najavljen je za 10 sati, dok bi se sjednica trebala održati u podne, piše portal Notes from Poland. Tusk će sa svojim ministrima raspravljati o nacrtima zakona o energetskim vaučerima i o elektroničkim komunikacijama, najavio je u ponedjeljak Maciej Berek, šef stalnog odbora vlade.

Poljska je u stajnu povećane pripravnosti

Poljska, središte zapadnih vojnih opskrba Ukrajine dok se Kijev bori protiv ruske invazije, u stanju je pojačane pripravnosti zbog bilo kakvih znakova špijunske aktivnosti.

U ponedjeljak je vlada rekla da provjerava je li poljski sudac koji je imao pristup povjerljivim informacijama i zatražio politički azil u Bjelorusiji špijunirao.