Šef Zračne luke Rijeka, onaj tip koji je suludim poskupljenjem parkinga zagorčao život turistima, dobit će 221 tisuću eura bonusa

Nakon što su se snimke sramotnih scena proširile medijima, Palalić je ipak poništio poskupljenje

FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Ovog se vikenda u Zračnoj luci Rijeka dogodio neviđen skandal. Naime, turisti su morali kofere vući do izlazne rampe jer je autobusima i taksijima parking na aerodromu uslijed novog poskupljenja postao preskup pa su odbijali ući u prostor Zračne luke. Naime, cijene parkiranja za neke korisnike poput taksista i autobusnih prijevoznika u Zračnoj luci Rijeka su drastično porasle, u nekim slučajevima čak za više od tisuću posto.

Primjerice, ulazak autobusa koji je lani koštao 15 eura, ove godine iznosi 360 eura. Sezonska dozvola za taksi vozila je skočila s 825 eura na 1.800 eura, dok je pretplata za rent-a-car vozila poskupila s 20 eura na 35 eura mjesečno po mjestu. Za shuttle i povremeni prijevoz lanjska je godišnja pretplata iznosila 825 eura, mjesečna 160 eura, a jednokratna, s dvadeset kartica za izlaz s parkirališta, 104 eura, piše Novi list.

Međutim, cijene će, možda upravo zbog ovakvih scena, ostati iste još barem godinu dana. Kako javlja Novi list, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te sama Zračna luka Rijeka, potvrdila je da je primjena novog cjenika već prolongirana do 29. travnja iduće godine, što znači da je na snazi cjenik koji se primjenjivao i prošle godine.

Sramota u Zračnoj luci Rijeka – Turisti na Krku morali vući kofere do izlazne rampe jer je autobusima ulazak na aerodrom postao preskup

Posted by Torpedo Media on Saturday, May 4, 2024

Narušavanje imidža destinacije

Zamjenica župana Marina Medarić komentirala je kako je neugodna situacija narušila imidž destinacije. “Ako se ide na korekcije cijena bilo kojih usluga, onda se to definira ranije, a ne na početku sezone i sigurno ne u tako drastičnim iznosima povećanja. Sazvana je izvanredna sjednica Nadzornog odbora, očekujemo i sazivanje izvanredne Skupštine”, rekla je.

Direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić optužuje privatne interese za incident te najavljuje protumjere. Uz to, ističe da Zračna luka subvencionira dolazak avionskih linija i očekuje veći doprinos od dionika gospodarstva i Turističke zajednice.

Dodao je i kako će podnijeti odgovarajuće kaznene prijave zbog ugrožavanja sigurnosti putnika, kao i da organizator prijevoza nije platio naknade ni za prošlu godinu.

Prijevoznici ogorčeni zbog cjenika

Novi cjenik izazvao je ogorčenje prijevoznika, no nakon ovog skandala, još je jedna zanimljiva priča izašla u javnost. Naime, Palalić bi mogao dobiti stimulativnu nagradu u visini od 221 tisuću eura za prošlu godinu, što je potvrdila predsjednica Nadzornog odbora Nataša Zrilić. Zrilić ističe kako je riječ o neisplaćenim nagradama, od 2015. godine naovamo, na koje direktor, prema društvenom ugovoru Zračne luke ima pravo, za svaku od godina u kojoj je u određenom postotku premašen planirani financijski rezultat za tu godinu.

“Skupština Zračne luke to može ili ne mora prihvatiti. O tome ćemo više znati kada većinski vlasnik, Republika Hrvatska, sastavi dnevni red skupštine i kad vidimo kako će njihov predstavnik koji čini većinu glasova skupštine, o tome glasati. Potencijalno, direktor može dobiti taj iznos, ali o tome odlučuje većinski vlasnik”, rekla je Zrilić.

Kaže da je Zračna luka Rijeka, unatoč malom broju putnika, ostvarila pozitivne financijske rezultate što bi moglo utjecati na isplatu nagrade. Inače, prema imovinskoj kartici, Palalićeva mjesečna neto primanja iznose 3981,41 euro.