Riječki Talijani užasnuti ispadom Roberta Ferlina na radiju, pisali šefu HRT-a. Nisu jedini koji traže ispriku

Ferlin je na dan oslobođenja Rijeke predložio spuštanje talijanske zastave na balkonu Radija Rijeke na pola koplja

11.11.2022., Zagreb - HRT predstavio scenografiju i kompletnu ekipu koja radi na projektu SP-a u Katru 2022. Ivan Dorian Molnar, Robert Ferlin. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Riječka stranka “Lista za Rijeku” traži od ispriku od Roberta Ferlina, novinara i voditelja Radio Rijeke zbog njegove izjave prilikom Dana oslobođenja grada od fašističke okupacije koji se obilježava 3. svibnja.

Stranka u svom priopćenju navodi da je Ferlin tada uživo u programu predložio spuštanje talijanske zastave na balkonu Radija Rijeke na pola koplja, a tom je tvrdnjom, poručuju, izazvao “niz negativnih reakcija, posebno među pripadnicima talijanske manjine”.

“Lista za Rijeku, kao zaštitnik prava svih građana, uključujući i autohtonu talijansku manjinu, želi istaknuti da talijanska manjina u Rijeci i Hrvatskoj uživa priznanje međunarodnih sporazuma i Statuta Grada Rijeke”, navode u priopćenju.

‘Očekujemo javnu ispriku’

Naglašavaju i da su brojni pripadnici talijanske manjine, kao i Talijani rođeni u Italiji, “sudjelovali na strani antifašističkog pokreta tijekom Drugog svjetskog rata”. “Stoga, nije prihvatljivo poistovjećivati talijansku zastavu s fašizmom ili bilo kojom totalitarnom ideologijom, a grad Rijeka, a i cijela Hrvatska, trebaju ostati mjesta uvažavanja različitosti u kojem se poštuju svi narodi.

Uostalom, zamislite obrnutu situaciju i radijskog novinara u stranoj državi gdje su Hrvati autohtona manjina. Biste li to prihvatili kao ‘uobičajenu šalu lokalnog zafrkanta’ ili na izjednačavanje svih Hrvata s ustašama?”, poručuju iz Liste za Rijeku.

“Nadamo se stoga da je izrečena izjava bila nespretno sročena ‘pošalica’ te vjerujemo da niti jedan građanin Rijeke ozbiljno ne smatra određeni narod fašističkim. Očekujemo javnu ispriku Radio Rijeke i poznatog novinara. I želimo vjerovati da se ovakvi incidenti više nikad neće ponoviti”, zaključuju u priopćenju.

Reagirala i talijanska manjina

Osim “Liste za Rijeku”, ranije su reagirali Talijanska Unija, Vijeće talijanske nacionalne manjine PGŽ-a i Grada Rijeke i Zajednica Talijana Rijeka koji su zbog Ferlinove izjave uputili otvoreno pismo glavnom ravnatelju HRT-a Robertu Švebu, ravnatelju Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alenu Tahiriju, predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine Tiboru Vargi.

U pismu ističu da ovo nije prvi put da “gospodin Ferlin izražava svoju netrpeljivost protiv Talijana”, te da je voditelj prijašnjih godina u eteru komentirao da se “talijanska redakcija Radio Rijeke mora ukinuti, da je nepotrebna, da nikome ne treba jer smo u Hrvatskoj i svi bi trebali govoriti hrvatski”. “Smatramo da je ispad Roberta Ferlina sramotan i u potpunosti neprimjeren, da izaziva veliku nelagodu i prezir među pripadnicima talijanske manjine koji redovno slušaju Radio Rijeku.

Robert Ferlin je iskoristio javni radijski program kako bi izrazio svoje osobno mišljenje: njegove riječi potiču na netoleranciju prema nama Talijanima”, navode. U pismu su pozvali vodstvo HRT-a da postupi po propisima koji se odnose na slučajeve poticanja na mržnju i netoleranciju, posebno u vezi s tim da se radi o ponavljajućem i stoga vrlo štetnom ponašanju.