Uživo Vijesti

Iz HDZ-a za Telegram neslužbeno: DP je tražio samo tri ministarstva (ali ona u kojima se vrti ogroman novac)

Mario Radić iz Domovinskog pokreta demantira tvrdnje svojih vjerojatnih koalicijskih partnera

03.05.2024., Vukovar - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sudjelovao je na svecanoj sjednici Gradskog vijeca Grada Vukovara u povodu obiljezavanja Dana grada. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Sve je više medijskih nagađanja što će Domovinski pokret tražiti od Andreja Plenkovića. Tako je Nacional danas objavio da je među zahtjevima i Ministarstvo unutarnjih poslova, kao jedno od najvažnijih ‘državnih’ resora, te Ministarstvo kulture.

No visoki izvor iz HDZ-a za Telegram kaže da je Domovinski pokret uoči današnjeg sastanka već formulirao svoje zahtjeve te da resorima koja su do sada vodili Davor Božinović i Nina Obuljen Koržinek nije licitirano.

Domovinski pokret želi ministarstvo poljoprivrede, demografije i energetike, kaže visokopozicionirani HDZ-ovac upućen u pregovarački proces. To bi moglo značiti da će se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja razdvojiti, pa bi ministarstvo energetike bilo uspostavljeno kao potpuno novi resor.

Radić: ‘Tek uspostavljamo odnos snaga’

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pod svojom kapom ima kontrolu ključnog energetskog javnog poduzeća, Hrvatsku elektroprivredu, ali i kontrolu nad razvojem obnovljivih izvora energije. Taj resor ključan je i u postavljanju glavnih ljudi u regulatornim agencijama poput HERA-e i HROTE-a.

Drugi čovjek Domovinskog pokreta Mario Radić za Telegram kaže da pregovori nisu u toj fazi, iako je Davor Ivo Stier iz HDZ -a u Otvorenom sinoć rekao da će se danas razgovarati o ministarstvima. “Poslijepodne će biti razgovori između HDZ-a i DP-a. Tek tada ćemo ući dublje u dogovor o politikama nove vlade te o ljudima koji ih mogu provoditi kao ministri”, rekao je.

“Mi tek pregovaramo o odnosu snaga koji se mora postaviti i u Vladi i Saboru te saborskim odborima. Niti resore niti konkretna imena nismo stavljali na stol”, tvrdi Radić u kratkom telefonskom razgovoru za Telegram.

Dugo je trajalo natezanje oko SDSS-a

“Više od dva tjedna potrošili smo na pregovore o našem prvom zahtjevu”, dodaje Radić referirajući se na inzistiranje da SDSS ne bude u koaliciji. “Možda se iz našeg predizbornog programa mogu iščitati točke koje smatramo ključnima, pa se to prevelo u interes prema konkretnim ministarstvima”, komentira.

Ministarstvo poljoprivrede također je jedan od ključnih resora u kojem se preko EU potpora distribuiraju velike količine novca. S obzirom na to da je najveći dio domaće poljoprivrede upravo u Slavoniji i Baranji gdje je baza Domovinskog pokreta, taj je zahtjev logičan. Vjerojatno bi se osnovalo i novo ministarstvo demografije.

Resor kulture nije, kaže Telegramov izvor iz HDZ-a, tema razgovora, mada se o tom ministarstvu spekuliralo tjednima. Nacional je u današnjem izdanju najavio kako je instaliranje Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture i medija umjesto Nine Obuljen Koržinek, jedan od potencijalnih zahtjeva Domovinskog pokreta. Prognozirali su da će Andrej Plenković, kao vođa pregovaračkog tima HDZ-a, nastojati odbiti i unatoč tomu formirati s Domovinskim pokretom novu saborsku većinu. Obrisi nove vlade naziru se gotovo tri tjedna nakon parlamentarnih izbora, a razgovori tehničkog premijera s DP-om nastavljaju se danas.