Ispravak članka "HDZ prozvao Milanovića: 'Vrhovni lažljivac neće otkriti od koga je uzimao novac kada je radio kao konzultant'"

Reakciju je poslao Željko Runje

09.03.2023., Omis - Obilazak radova na II. fazi izgradnje luke Omis. potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butkovic, predsjednik Vlade Andrej Plenkovic, gradonacelnik Omisa Ivo Tomasovic, splitsko-dalmatinski zupan Blazenko Boban Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

Redakciji Telegrama javio se Željko Runje, zastupan po odvjetniku Romanu Biharu, sa zahtjevom za ispravak povodom članka objavljenog na portalu dana 8. travnja 2024. pod naslovom HDZ prozvao Milanovića: ‘Vrhovni lažljivac neće otkriti od koga je uzimao novac kada je radio kao konzultant’.

Ispravak u nastavku objavljujemo u cijelosti.

“Ističe se da su netočni navodi iz spornog teksta u kojemu se navodi sljedeće: ,,Milanovićeve izjave HDZ je nazvao ‘bijednim spinom’ i pokušajem skretanja pažnje s predsjednikovih ‘vlastitih laži o najdražem si ortaku Runji’. Naime, Željko Runje bio je potpredsjednik ruske naftne kompanije Rosnjeft kad je počeo ruski napad na Ukrajinu. Velika Britanija ga je stavila pod sankcije, a Milanović je lani, kao predsjednik RH navodno bio kod njega na Braču u društvu s tadašnjom predsjednicom Mađarske Katalin Novak, piše Večernji list.

HDZ kaže da je Milanović za Runju “bez i najmanjeg skrupula još jučer tvrdio da ‘nije ni pod kakvim sankcijama’ zbog dubokih veza s nedemokratskim ruskim režimom i samim Putinom“, te ispod podnaslova “Neće otkriti od koga je uzimao novac” navod “Umjesto toga, jutros se napadno, u panici zbog otkrića o tajnim susretima s ortakom pod sankcijama…”, kao i sljedeće “Raskrinkani Milanović zacijelo će tijekom dana naći još neku metu kako bi Hrvati što manje raspravljali o njegovom opsluživanju ruskih interesa.”

Naime, neistinite su i netočne gore navedene informacije u sljedećem: Nije bilo nikakovih ,,tajnih sastanaka” između predsjednika Milanovića i gospodina Runje. Gospodin Runje nije pod sankcijama SAD-a, a niti Europske Unije jer je pravodobno dao otkaz u ruskoj kompaniji Rosneft i to 12.05.2022. i napustio Rusiju, a kako su SAD i EU zahtijevali od svojih građana.

Zašto je ostao na listi sankcioniranih osoba Velike Britanije gospodin Runje ne zna, no pretpostavlja da je to iz razloga što web stranica Rosnefta nije na vrijeme osvježena i nepravilno pokazuje gospodina Runju kao člana upravnog tijela, odnosno kao da tamo i nadalje radi, te da se radi o grešci tijela u Velikoj Britaniji koja o navedenom odlučuju, a koja od gospodina Runje prije stavljanja sankcija nisu zatražila nikakovo očitovanje ili mu uputili upit u pogledu njegova statusa u tvrtki Rosneft ili su mu dali instrukcije što da radi, kao što su to učinili SAD i EU.

Isti je apolitična osoba, poslovni čovjek i isti je u Rusiji bio angažiran putem svoje američke kompanije ExxonMobil, te bivšeg rukovodećeg djelatnika iste, kasnije državnog tajnika SAD-a Rexa Tillersona, američki je, te hrvatski državljanin, a bio je angažiran na projektima gdje su osim Rosnefta udjele imali Amerikanci, Japanci, Indijci, British Petroleum i Quatar investment fund, a prije rata u Ukrajini.

Treba napomenuti da su osim ruske države vlasništvo Rosnefta imali i British Petroleum te Quatar investment fund koji udjele ima i dan danas. Gospodin Runje nikada nije posjećivao predsjednika Milanovića u njegovom uredu na Pantovčaku da bi lobirao za ruski kapital, niti je gospodin Runje ikada uopće lobirao za ruski kapital u Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje u svijetu.”