Vedrana Rudan objavila da ima rak. Prestaje pisati blog, posvetit će se liječenju

Planira svoju priču o borbi s rakom pretočiti u knjigu

FOTO: Goran Kovacic / Pixsell

Vedrana Rudan, hrvatska književnica i novinarka, na svom je blogu objavila kako ima rak. Objavila je kako stoga danas prestaje pisati blog te će se posvetiti liječenju i napisati knjigu o tome.

Ovo su dijelovi iz njezinog bloga u kojemu je objavila da ima rak.

‘Uhvatio me smijeh’

Tisuću puta sam zamišljala trenutak, pisci imaju bujnu maštu, kako će to izgledati kad ti priđe liječnik, bez osmijeha u očima i kaže… Hoću li pasti u nesvijest? Izbezumiti se? Krenuti plakati? Pitati zašto ja? Životni vijek se produžio, još sam mlada, ne, ne, ne, zašto ja? Je**te! Ništa od toga nisam doživjela.

Uhvatio me smijeh kad sam vidjela zabrinute liječnike riječkog KBC-a, kako su se samo brzo okupili oko mene. Osjetila sam da mi nekako žele olakšati muku koju nisam osjećala.

U sedamdeset i petoj sam, mnogi moji vršnjaci nemaju rak, zdravi su, u punoj formi, a ja, a ja… Čak ne vjerujem da treba misliti dobro pa će sve biti dobro, ne zamaram se time“, napisala je.

‘Moj pepeo će baciti u more’

Ispričala je potom kako ju je ovih dana oduševilo to što je preko noći saznala kako ona i njen suprug imaju pravih prijatelja, fenomenalnih ljudi. “Moja prijateljica iz djetinjstva mi je obećala da će mi organizirati pogreb, moj će pepeo, iako je to zakonom zabranjeno, baciti u more na nama najdražoj plaži u Mošćeničkoj Dragi“, navela je.

Nažalost, ne mogu vam reći hoću li umrijeti, sigurna sam da šanse postoje. Jasno je meni odavno da smo svi smrtni pa se ne opterećujem smrću ni “borbom” ni vjerom u hepiend. Ja ne znam je li danas i ovdje hepiend život ili smrt pa mi moja priča lakše pada“, navela je između ostalog.

‘Do čitanja, gledanja, slušanja…’

Zahvalila se nizu ljudi, prvo liječnicima koji su joj dali dijagnozu, ali i svojem beogradskom izdavaču koji se kaže ponio prema njoj tako da ju je ganuo do suza.

I to bi bilo to. Ne žalite me. Smrt ili blizina smrti je poseban doživljaj. Opušta. Govori ti što je bitno i poručuje da je život lijep. I jest lijep i kad ti smrt zakuca na vrata. Neka kuca, još uvijek sam ovdje i uživam u životu kao nikad. Do čitanja, gledanja, slušanja…“, zaključila je.