Uoči nastupa u Zagrebu, frontmen Tiger Lilliesa za Telegram o 'lekcijama iz nihilizma': 'Dosada i jezivi humor? Odlična kombinacija'

Britanski trio prošle je godine kao prvi inozemni bend od početka ruske invazije nastupio i u Ukrajini

FOTO: Promo

Možda će Putin uskoro umrijeti, možda Rusi dobiju novog lidera i možda će se sav ovaj nonsense naprosto završiti. Sve je to tako besmisleno, zar ne? Gradnja carstva na životima nevinih ljudi. To je ono što Putin nastoji postići, ali sve smo to vidjeli i ranije. Bilo je besmisleno tada, besmisleno je i sada.

Od posljednjeg koncerta britanskog benda The Tiger Lillies u Zagrebu pa do ovog najavljenog za 11. svibnja u Kinu SC prošlo je dvanaest godina i devetnaest novoobjavljenih albuma, od kojih je njih devet objavljeno nakon početka pandemije.

S obzirom na dosadašnji interes za zagrebački koncert – već je prodano dvije trećine predviđenog kapaciteta dvorane – može se zaključiti kako ni u nas ne manjka ljubitelja njihove melankolične poetike, jezivog i pomaknutog humora, nadrealne imaginacije i nemoguće voluminoznog opusa. Bend je u svojih 35 godina postojanja izbacio više od 50 albuma, a poznati su i kao neumorni turnejci. Dobitnici su prestižne kazališne nagrade Olivier, dok je njihov album “The Gorey End” bio nominiran i za Grammyja u kategoriji najboljeg crossover albuma.

Iza ovog brechtovskog punk cabareta stoje Adrian Stout, Budi Butenop i osnivač benda Martyn Jacques, koji ne samo da se sjeća posljednjeg zagrebačkog koncerta 2012., već ga uz Zagreb vežu lijepe uspomene i neki, kaže, dragi ljudi.

Izvadio je bocu, a unutra…

“Ne znam ime promotora tog našeg zagrebačkog koncerta”, govori Jacques “ali znam da je izvadio bocu ispunjenu nekakvom zlatnom tekućinom. Potom nam je otkrio da je riječ o domaćoj rakiji njegova strica. Bila je poprilično dobra. Sjećam se i starog kina, i odlične svirke”.

Promo

U Zagreb, odnosno Kino SC Tiger Lilliesi dolaze kako bi promovirali svoj najnoviji album “Lessons in Nihilism”, ali na repertoaru će se naći i klasici po kojima je bend najprepoznatljiviji. “Čut ćete pjesmu u kojoj smo sebe opjevali kao skup atoma, kao i još jednu u kojoj razmišljamo o samoubojstvu. Ali tu su i ljetni hitovi kao što su ‘Disease’ i ‘Bleached Earth’, a otpjevat ćemo i neke od klasika, poput ‘Crack of Doom’ ili ‘Banging in the Nails'”.

Sve ljubitelje melankolije, jezivog i pomaknutog humora, kao i nadrealne imaginacije pozvao je da im se pridruže na zagrebačkom koncertu. “Bit će to cabaret za pamćenje, to je sigurno!”

Prvi posjetili Ukrajinu

Britanski trio nije izuzetan samo po svom glazbenom i izvođačkom habitusu, već i po aktivističkom djelovanju. U siječnju su tako pružili potporu Atenjanima koji su se u jednom dosta alternativnom kvartu pobunili protiv izgradnje metroa, dok su prošle godine – kao prvi inozemni bend od početka ruske invazije – nastupili u Kijevu i Lavovu.

Nakon Zagreba, ponovno lete za Ukrajinu na nove koncerte, a valja istaknuti da su sav prihod od svog albuma “Ukraine” namijenili stanovnicima te ratom pogođene zemlje u koju se vraćaju zbog, prije svega, sjajnih koncerata i dobre energije.

“Ukrajinci su htjeli uživati, bili su željni dobre zabave i nisu krili zadovoljstvo što smo došli, bez obzira na sranja koja se tamo događaju. U Lavovu postoji tvornica prilično dobrog višnjevca. Ali, trebao bih prestari, počinjem zvučati kao alkoholičar”, kroz smijeh govori Jacques, dodajući kako najbolji koncerti, odnosno najbolja publika uvijek ovisi o intenzitetu njihove popularnosti na određenim mjestima a to, kaže, uvijek varira.

Jesu li ovo posljednji dani?

“Nastupali smo pred velikom publikom u prekrasnim dvoranama različitih gradova diljem svijeta, ali stvari se mijenjaju. Bili smo jako popularni u Grčkoj, ali i u Rusiji, no ta je popularnost opala jer podržavamo Ukrajinu. Dakle, sve se mijenja”, stoički će Jacques, čiji uzori leže u Brechtu i Weillu, kao i kabaretima Weimarske Republike, u vrijeme uoči dolaska nacista na vlast.

Samo se od sebe nameće pitanje – živimo li i sada u sličnim vremenima, odnosno, jesu li ovo “The Last Days of Mankind”?

“Nadam se da ne. Možda će Putin uskoro umrijeti, možda Rusi dobiju novog lidera i možda će se sav ovaj nonsense naprosto završiti. Sve je to tako besmisleno, zar ne? Gradnja carstva na životima nevinih ljudi. To je ono što Putin nastoji postići, ali sve smo to vidjeli i ranije. Bilo je besmisleno tada, besmisleno je i sada”, poručuje glazbenik.

Koncert skoro rasprodan

Od početka pandemije pa do danas The Tiger Lillies izdali su čak devet albuma, a toliku produktivnost naš sugovornik pravda – dosadom. “Probudim se i razmišljam, kako provesti vrijeme? Napisati pjesmu, naslikati sliku, snimiti album, svirati uživo, pa sve ispočetka”.

Od njihovog je kultnog mjuzikla “Shockheaded Peter” prošlo više od dva desetljeća, pa se obožavatelji često pitaju hoće li nešto slično uskoro ugledati svjetlo dana, ali Jacques ne daje pozitivan odgovor. “Pokušali smo nekoliko puta, ali pretpostavljam da nam se sa ‘Shockheaded Peterom’ dogodio jedan od onih čudnih uspjeha”, kaže.

Promo

Pritom, taj im je mjuzikl bio od velike pomoći prilikom približavanja njihove glazbe međunarodnoj publici. “Nikada nismo bili ljubimci diskografskih kuća. Jednostavno smo morali naći druge načine dolaska do publike”, zaključuje Jacques razgovor. Premda iza njih ne stoje producenti s milijardama u džepu, rasprodanost zagrebačkog koncerta svjedoči kako vjernu publiku ovaj simpatični trojac ima diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.