Riječki HNK kao sljedeću premijeru najavljuje crnu komediju inspiriranu Kamovom. 'Gamad' je burleska puna drame, tajni i akcije

Predstava povezuje Kamova i slovenskog egzistencijalista Slavka Gruma. Premijera je 10. svibnja

FOTO: Dražen Šokčević

Jedan od najistaknutijih predstavnika hrvatske moderne Janko Polić Kamov te slovenski egzistencijalist Slavko Grum premijerno stižu na pozornicu riječkog Exportdrva u petak 10. svibnja i to zahvaljujući plesno-dramskoj predstavi “Gamad” u režiji i koreografiji Natalije Manojlović Varga.

Riječ je o koprodukciji Hrvatske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i Plesnog teatra Ljubljana, a komad je žanrovski okarakteriziran kao “cabaret noir”, svojevrsni hibridni žanr u kojem su jezik pokreta i kazališta, odnosno, drame ravnopravni i združeni u morbidni svijet uglazbljenih predložaka dvojice književnika.

Nakon uspješne ljubljanske premijere, “Gamad” dolazi i u Rijeku, a Polić Kamova i Gruma veže oštar kritički stav prema socijalnoj hipokriziji, ali i zanimanje za tajne predjele ljudske svijesti.

Dražen Šokčević

Burleska puna drame, tajni i akcije

“Gamad” je jedinstveni dramsko-plesni hibrid, priča o umjetniku, njegovoj duši i njenim demonima, o inspiraciji, ludilu, ljubavi i njenoj smrti, a bavi se pozicijom Stranca, nekoga tko, riječima redateljice, “nije nužno istisnut iz neke geopolitičke kategorije” – ponekad je “tek vremenski ili svjetonazorski izoliran”.

Ta izolacija nije nužno ni socijalna i u stvari je većinom vrlo intimna. Tako je “Gamad” predstava “inspirirana dvojicom Stranaca i njihovim nezgrapnim, prevelikim koracima po svijetu – literaturom Polića Kamova i literaturom njegova suvremenika Gruma. To je izmišljena priča o nekoj drugoj dvojici Stranaca”.

Istodobno, “Gamad” je predstava puna drame, tajni, akcije i kriminala, a slovenska ju je kazališna kritika nakon premijere u Ljubljani označila kao “zabavnu crnu komediju, burlesku, koja sugestivno i duhovito izaziva smijeh, čak i kada se radi o ozbiljnim ili stvarnim situacijama”.

Skladbe suvremenih hrvatskih skladatelja

U predstavi igraju Edi Ćelić, Jelena Lopatić, Deni Sanković i Andreja Brozović Adžić-Kapitanović. Pripovjedač u off-u je Dario Varga. Dramaturginja predstave je Sara Stanić, scenografkinja Ana Rahela Klopčič, kostimografiju potpisuje Ana Aleksandra Buković, svjetlo Janko Oven, a glazbenu sliku osmislio je Gordan Tudor.

Dražen Šokčević

U izvedbu su uključeni fragmenti skladbi suvremenih hrvatskih skladatelja Margarete Ferek Petrić, Mirele Ivičević, Petra Obradovića, Tene Ivane Borić, Davora Bobića i Gordana Tudora u izvedbi Papandopulo kvarteta s albuma “Scene” izdavačke kuće Cantus te koncertnih snimaka.